Translate

Total Pageviews

Thursday, September 15, 2011

SEPINTAS LALU PEMANSUHAN ISAAku sememangnya menantikan ucapan YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak (DSN) hari ini, susulan dari laporan beberapa media yang memaklumkan aka nada pengumuman penting dilakukan.

Jangkaan atau spekulasi, akhirnya apa yang difikir-fikir sudah sampai ke pengetahuan apabila DSN mengumumkan akan berlaku transformasi politik, dengan beberapa buah akta yang disifatkan ketinggalan zaman dan tidak perlu akan dimansuhkan.

Untuk gambaran sebenar apa sebenarnya kandungan disebalik ucapan beliau, baca  Baca perutusan khas hari malaysia DSN ini.

Menerusi bacaan semuala teks tersebut, beberapa akta akan dimansuhkan, tetapi yang PALING hangat diperkatakan sudah tentu pemansuhan AKTA KESELAMATAN DALAM NEGERI (ISA).

Akta ini dikatakan akan digantikan dua akta lain, yang bertujuan bagi tujuan pencegahan.

Apapun, pengumuman ini menimbulkan reaksi langsung yang pelbagai. Ada yang gembira, ada yang tidak, da nada sekumpulan lagi yang nyata tidak mahu mengambil pusing mengenainya.

Golongan yang bergembira dengan keputusan ini nyata majoriti. Ini kerana hampir setiap rakyat Malaysia menentang ISA secara langsung atau tidak, meskipun hakikatnya perkara itu kurang disuarakan masyarakat umum.

Golongan aktivis dan politik terutamanya pembangkang dilihat paling lantang menentang penggunaan undang-undang ini kerana ia disifatkan sebagai menentang hak  seseorang individu.

Namun, tidak dapat dinafikan, ada golongan pro-kerajaan yang juga menentang idea pelaksanaan undang-undang ini dan mahu ianya dikaji semula-samada mengolah pelaksanaannya atau memansuhkannya terus.

Ironinya, suara ramai pihak ini sudah sedia diketahui DSN ketika mana beliau mengangkat sumpah menjadi Perdana Menteri April 2009.

Namun, pelbagai teka teki yang dilayangkan menjadikan persoalan mengenainya terus menerus dibangkitkan, dan ditentang.

Namun, dengan pengumuman diluar jangkaan ini, pastinya mewujudkan satu peralihan drastik tanpa jangka.
Namun begitu, terdapat kumpulan masyarakat yang risau apabila undang-undang ini dimansuhkan.

Logik hujah mereka adalah apabila ianya berjaya mengekang pelbagai keterlanjuran dari terjadi, dan keberkesanannya sepanjang ia dilaksanakan.

Hakikat undang-undang umpama ISA diperlukan terbukti apabila negara seperti Amerika dan United Kingdom juga mewujudkan akta serupa selepas kejadian 9/11.

Apapun, janji aka nada undang-undang baru diwujudkan dilihat mampu memberikan bayangan ISA dengan pelaksaan yang lebih baik andai dilihat kepada kata-kata DSN yang menjelaskan,

“Undang-undang baru ini akan memperuntukkan tempoh tahanan oleh polis yang secara substansialnya lebih pendek daripada apa yang ada sekarang dan apa-apa tahanan lanjut hanya boleh dibuat dengan perintah mahkamah kecuali undang-undang berkaitan keganasan, masih dikekalkan bawah kuasa Menteri.”~DSNajib

AGENDA POLITIK??

Bagi aku, ya! Ini adalah agenda politik kerajaan pimpinan DSN bagi memulihkan kembali sokongan rakyat menjelang Pilihanraya Umum Ke-13.

Tempoh yang semakin singkat menjelang PRU-13 ini perlu dimanfaatkan bagi memperkasakan kepimpinan negara yang boleh dijadikan modal dalam memastikan kepimpinan negara kekal dibawah Barisan Nasional (BN).

Selain itu, tindakan tersebut dilihat mematahkan isu yang dicanang bertahun lamanya oleh pembangkang bagi memastikan mereka terus dengan momentum bangkangan.

Ini sekaligus menampakkan DSN berani mengambil langkah luar jangka bagi memastikan survival politik beliau dan pimpinannya.

REAKSI PEMBANGKANG…
Rata-rata mereka yang memberikan maklumbalas dilihat senyap dari menyatakan ianya satu tindakan yang betul.

Meskipun ini adalah sebenarnya perjuangan mereka, ramai yang melihat pengumuman tersebut sebagai pematah bagi mereka untuk meneruskan agenda bangkangan.

Mereka kini perlu menerjah beberapa isu baru, dan memperkukuhkannya.

Maka, beberapa komen sinis menyatakan ianya taktik politik seakan dapat dijangka.

Malah ada dikalangan pemimpin pembangkang yang mempersoalkan tindakan tersebut, seolah-olah apa yang dilakukan adalah tidak betul, walhal itu adalah perjuangan mereka.

Ini juga menunjukkan bahawa mereka kurang ikhlas dalam memperjuangkan pemansuhan tersebut, sebaliknya melakukan ia untuk kepentingan politik.

Malah, kenyataan pemimpin pembangkang yang berbunyi

“tak perlu skeptikal- dia janji mansuh ISA & ganti ngan 2 akta baru!Tak susah utk hadam! Artikel 149Perlembagaan benarkan akta zalim yg baru!”~ LateefaKoya

Menunjukkan bahawa minda sudah diprogram seolah-olah bahawa setiap yang dilakukan BN adalah zalim.

Ini adalah tindakan yang jelas bersifat berbaur politik, sekaligus mewujudkan persoalan tentang apakah kerajaan tidak perlu mengemuakan akta baru tersebut?

Dalam soal ini, kes boleh diumpamakan –“Buat Salah, Tak Buat Pun Salah”.

Harus difahamkan bahawa kerajaan BN mempunyai banyak kepincangan, bagaimapaun, menilai 
sesuatu sebelum ianya dilaksanakan adalah tidak patut dilakukan apatah lagi oleh kalangan pemimpin yang kini memukul canang mahu menggantikan kerajaan ketika ini.

KESIMPULAN
Hakikatnya, apa yang dilakukan oleh DSN adalah hasil perjuangan ramai, tertuamanya rakyat, dan tak dapat dinafikan PEMBANGKANG, serta aktivis sosial.

Perjuangan berterusan jelas menghasilkan buah nikmat yang boleh dikongsi bersama.

Pujian juga perlu dilayangkan kepada DSN kerana berani mengambil langkah yang belum pernah dilakukan kepimpinan terdahulu, meski ia dikatakan berteraskan kepentingan politik.

Tidak mengapa kerana pada pandangan peribadi, saya merasakan perjuangan mengenainya oleh pembangkang juga bermotifkan politik.

Apa yang penting, akta baru akan lebih adil, dan diwujudkan tanpa memberikan kesan besar seperti ISA.

No comments: