Translate

Total Pageviews

Thursday, February 26, 2009

CHANTEK PLAK GAMBO...

Sejak kebelakangan ini, baru aku ada masa untuk menelaah HP aku, yang diberikan kepada aku oleh Eddy..aku ni suka ambil gambar.. so menjadi hakikinya, kamera yang ada di hp, aku optimumkan penggunaanya.. cuima, aku terkesima kerana hasil gambar-gambarnya sangat memuaskan hati aku.. apatah lagi bila mengambil gambar yang effectnya hitam putih.. sangat memuakan hati aku.. so, disini aku lampirkan bebrapa keping gambar yang sempat aku rakam menggunakan hp aku.. :P


Ini Netty, my workmate.. dia AP 1Konsumer.. rancangan kepenggunaan yang mendidik penonton untuk mengetahui dan memahami suara serta peranan kita sebagai pengguna...


OK! Ini antara kereta yang dikeluarkan oleh syarikat Maserati.. dengan harga 1 juta ringgit.. untuk pengetahuan anda.. kereta ini diedarkan oleh Naza Italia, dan ianya dihasilkan sepenuhnya menggunakan tenaga manusia.. dari segi pemasangannya lah... so, mengambil masa 3 bulan untuk diterima dari tarikh tempahan.. bayangkan lah betapa mewahnya kereta ini bila dipandu laju di jalan raya.. cuma, aku belum berkemampuan...

Ini gambar yang aku ambil di Cafe! saja menggedik sementara menanti makanan yang diorder berkunjung tiba!

Ini pandangan dari bontot kerata Maserati! mengiurkan?? harganya 1 juta (minimum ye!)

Inilah tokey Naza Italia sekarang.. baru berusia 29 tahun.. sudah memegang portfolio CEO Naza Group! hebat.. dan orangnya baik sangat.. tapi.. anda anak2 dara yang ingin bersuamikan beliau, bersedialah untuk tarik rambut dengan isteri beliau.. hahahahaha...

Izwan, Baiti and aku meraikan PC yang selama 2 minit 30 saat lebih sikit oleh Pak Lah selepas mesyuarat Majlis Tertinggi Umno!

PC selepas Mesyuarat Majlis tertinggi Umno

Aku dan eaf di Lorong ting 38, Menara Tun Hussein Onn

Me and Eaf again!

Sendiri mendongak kelangit yang dilingdungi kamera tepon aku!

Tuesday, February 24, 2009

TIAN CHUA VS WEE KA SIONG!

VERSUS

Pagi tadi aku ditugaskan di Parlimen. Banyak gila PC hari ini, tapi aku hanya proses 3 story... lepas aku simpul, ikat, padatkan semua maklumat yang ada dalam ketiga-tiga story itu.

Antara yang mengamit perhatian aku adalah perdebatan antara Tian chua, Ahli Parlimen Batu dan Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Wee Ka Siong.

Isu?

Kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI) berhubung isu kementerian menarik balik peruntukkan yang diberikan kepada sebuah sekolah cina hanya kerana sebuah majlis anjurannya menjemput Ahli Parlimen Pakatan Rakyat (PR).

Kenyataan ini telah disangkal oleh Wee Ka Siong terdahulu dengan menjelaskan bahawa apa yang dinyatakan DSAI adalah sesuatu yang tidak benar.

Ditambah pula, Tian Chua memberikan tambahan kenyataan memaklumkan bahawa pihak kementerian telah mengarahkan para guru dan juga kakitangannya untuk tidak hadir ke majlis anjuran lembaga sekolah tersebut.

Selesai saja PC oleh Tian, Wee Ka Siong telah memberitahu akan memberikan maklumbalas kepada 'dakwaan' DSAI dan Tian Chua.

Dalam PC--nya, Wee Ka Siong menegaskan tiada sebarang jemputan diterima oleh pihak beliau..dan dalam masa yang sama, atas permintaan pihak kementerian, pihak lembaga menghantar semula fax jemputan yang dengan terang-terangan menamakan DSAI memberikan ucapan atas tiket Penasihat Parti Keadilan rajyat--which clearly shows that there is political sentimen.

Kata Wee, jelas, apa yang dilakukan DSAI, PKR dan konco-konconya adalah bertujuan merosakkan nama beliau.

Nampak sangat marah, beliau kemudiannya..pot pet pot pet macam mana yang tak tertaip oleh saya di sini...

Apa yang pasti, kita tak tahu yang mana satu mangsa, yang mana satu bercakap betul.. nak percaya kata Tian, boleh.. tapi kalau macam itu tak bolehlah nak percaya Wee.. kalau nak percaya Wee, kena lah terima kata-kata Tian.. yang mana satu??

Tengok dari reaksi Wee, nampak beliau yakin tentang apa yang dinyatakan, sebaliknya Tian macam bercakap atas tiket apa yang beliau tahu dari cakap dengar.

Tapi dalam kes ini, cakap dengar lebih betul dari rekod.. POLITIK!!!!

Monday, February 23, 2009

KERJAYA...BAWAKU TERBANG!!!

Sekadar ingin berkingsi gambar-gambar yang dirakam bersama rakan seperjuangan di Bernama TV dan sebahagian lagi semasa aku di PC!


Selepas menjamu selera di Pejabat Perdana Menteri Ye!

Nampak tak bumbung berkubah? kenal tak kat mana... :P

Excited dapat masuk pejabat Perdana Menteri, lampu pun nak diambil gambar!


Ni aku dalam toilet yer!

Sangat bersih!

PC Liow Tiong Lai

Aku dan senior aku di MIIM, di event Kementerian Kesihatan...

Kak Ros!

Makan di kkampung baru.. View KLCC

Sunday, February 22, 2009

21 FEBUARI 2009

Tarikh ini mungkin tidak akan aku lupakan seumur hidup aku. Pelbagai perkara berlaku pada hari tersebut--buat pertama kalinya dalam hidup aku. Biar aku titipkan satu persatu apa yang berlaku pada tarikh ini.

KARNIVAL MIIM

Seperti yang sudah aku ketahui, Malaysia Institue of Integrative Media (MIIM), seperti yang dikhabarkan mengadakan hari karnivalnya. Berbeza, bagi kali ini, ianya diadakan bertempat di Taman Tasik Titiwangsa. Ada beberapa konflik yang berlaku sepanjang penganjurannya. Apa yang paling ketara adalah sejauhmana 'retak'nya MIIM secara dalaman. Itu soal yang aku nampak tidak mungkin dapat diubati. Attitute pensyarah yang ada segilintirnya jelas tidak bertanggungjawab dan tidak memainkan peranan yang lengkap sebagaimana gelaran pendidik jelas dapat dilihat. Cara pembawakan dan persembahan diri sangat tidak matang dan kurang bertanggungjawab.

Pihak pengurusan MIIM juga masih terkial-kial tidak hadir lagi walhal VVIP sudahpun tiba. Buat malu saja.. tapi terpaksalah ditebalkan juga muka. Aku antara mereka yang dipertanggungjawabkan 'melayan' VVIP.

Bagi penganjuran karnival, dari segi pelajarnya, seperti biasa, ada perselisihan sedikit sebanyak namun, perjalanan program sangat membanggakan. Ramai yang hadir--dan mengunjungi gerai-gerai yang disediakan.

Cuma--mereka harus lebih peka terhadap peranan yang perlu dimainkan oleh kumpulan yang menjaga press. Press adalah elemen yang penting. Walaupun yang berkunjung tiba adalah bekas-bekas pelajar MIIM sendiri (untuk membuat liputan), perkara itu tidak seharusnya dijadikan sebagai landasan untuk tidak melaksanakan peranan masing-masing.

ANYWAY, its a good event, ramai pelajar senior yang hadir dan menjadikannya 'menjadi' dan meriah. Tahniah!!!


Gambar yang dapat dirakam ketika Gerhana Ska Cinta membuat persembahan!

FISH SPA & URUT KAKI

Memandangkan Tasha perlu menyiapkan tugasan, sebaik selesai Karnival MIIM, aku, Eddy dan Tasha membuat keputusan untuk lepak di Jaya Jusco (JJ). Ila menjadi sasaran untuk meminta pinjam laptop. Ila ikut sekali, dan kami lepak di Starbucks seketika. Hanya aku yang membeli minuman, dan yang bestnya, kakak Tasha, Nani memberikan diskaun 30%nya kepada aku (kerana beliau staf starbucks itu).

Tapi aku memang sudah merancang untuk merendam kaki aku dalam kolam spa ikan di JJ.. so aku mengajak Eddy turut serta sementara menunggu Tasha menyiapkan kerjanya ditemani Ila.

Sebaik kaki direndam, berkerumun hampir kesemua ikan dikaki aku, sampai ada mak cik disebelahku kata, 'ini dah tak aci ni..' --sambil ketawa kecil.. aku pun ketawa kecil dan kata, "sedap sangat kowt kaki saya".. mak cik itu menambah, "perisa kari susah nak dapat ni".. hehehe..

Selesai 10 minit merendam kaki --dengan bayaran 5 ringgit, aku pergi mengurut kaki pula, dengan harga 20 ringgit bagi 30 minit.. bukan main sedap lagi.. terus terasa kaki aku ringan dan macam berjalan atas angin.

Yang sebenarnya, perkhidmatan sama dicas pada harga 180 di Midvalley! Nasib aku tak menurut dan pergi melakukan 'rawatan' disitu... walhal perbezaan yang diperoleh adalah jauh bezanya..!

video


Video yang merakam detik2 kaki aku dikerumuni ikan!

ZEKTI's WENT OUT!--ZUL BLANJA

Seperti yang dapat dibaca, kemudiannya, kami--aku, Tasha dan Eddy, mengambil Ida di Bernama dan bertolak ke Subang untuk mengambil Zul... Zul sudah janji hendak belanja kami makan..

Kami tiba di rumah Zul.. dia minta kami masuk dulu. Selesai bersiap Zul membawa keluar barangan makeup yang dia dapat (beliau pengacara WW--rancangan bual bicara Astro Awani). Kerana tiada logik beliau hendak memakai makeup, so nak dijualnya kepada Ida dan Tasha.. tapi aku terpandang satu set lip gloss MAC yang sangat cantik dan belum berada dalam koleksi barangan makeup aku(aku kan buat makeup2 pengantin neh).. so, aku tanya harga, RM 50--set, aku beli! Tapi hujung bulan baru aku bayar! hahaha... dan Ida meminta untuk membeli dua daripada 5 lipgloss didalamnya.. so, keputusannya, aku ambil 3, Ida 2.. harga tetap 50, tapi ida bayar pada aku, dan aku sattlekan dengan ZUL!

Seterusnya kami keluar makan di Putrajaya. Zul belanja kami makan macam-macam.. dan aku memilih untuk hanya makan Sate.. kenyang makan sate.. tiba-tiba Zul membeli otak-otak.. tidak mahu mengecewakan rakan & tidak mahu menolak rezeki, aku pun makan lah...huhu..

Dan seterusnya kami ke Dataran di hadapan masjid, bergambar sebelum pulang. Apa yang pasti, perbincangan, gurau senda dan kehidupan kami menampakkan kematangan kami. Yang penting sume terkial-kial bergambar yer! Dan aku sudah mula merindui saat berkumpul semula sebelum kami berpisah.. haha

Sesudah itu, kami menghantar Zul pulang, dan giliran Eddy pula.

BTW, Doakan ZUL dimurahkan rezeki ya kawan2.. huhu


Aku sempat ambik gambar ni di rumah Zul.. chantek wall peper dia!



Gambar2 yang dirakam (antaranya) di Dataran di hadapan Masjid di Putrajaya!


PERGADUHAN PENIAGA OTAK-OTAK

Sebelum menghantar Eddy pulang, kami dicadangkan untuk lepak makan otak-otak di kawasan rumah Eddy pula. Kerana belum mahu pulang, aku memilih untuk lepak, dan begitu juga dengan yang lainnya.

Kami pun ambil kata putus untuk lepak dan makan otak-otak.. dan kami duduk disebuah meja di medan makan yang kami tuju. Memang ada otak-otak yang sangat sedap disitu, dengan harga yang murah...namun, kami didatangi dengan otak-otak yang bukan dalam senarai favorite kami.

Kami memilih yang kami gemar, dan peniaga itu letakkan otak-otak tersebut. tiba-tiba, peniaga yang kami 'tolak' otak-otaknya datang menyerang peniaga yang lagi seorang, memaki hamun mengatakan peniaga 'favorit' kami mengambil pelanggannya--iaitu kami (walhal kami tak nak pun makan otak-otak peniga gila tuh).

Eddy naik angin, terus tempelek.. "Tak apa pakcik, tak payah gaduh, kami duduk kat tempat lain!", dan kami dihalau sinis peniaga itu--"macam itulah peniaga melayu, tak boleh terima hakikat dan tak profesional" kata Eddy...well..bukan mahu racial.. but i think the same..

Selesai makan, kami menghantar Eddy pulang!



DITAHAN BAPAK POLIS!!!

Ini adegen yang paling mencemaskan pada tarikh ini. Dalam perjalanan menghantar Ida pulang, ada road block. Kami dengan selamba badaknya, lalu.. walaupun Tasha tak lekat pelekat 'P'..Well, kata Tasha, 'P' dia sudah mati tapi lesen tak mati lagi.. aku ini kurang arif bab2 lesen, dan aku memang tak ada lesen.. tapi aku memang tahu, istilah bila 'P' sudah habis, maknanya lesen sudah mati!

Buat confiden!!!! hahahaha..

Tetapi memandangkan si Tasha macam budak tak cukup umur, si Ida yang dibelakang pun sama, kami diminta serahkan kad pengenalan dan Lesen. Polis itu kata, 'P' awak tak lekat.. Tasha terpingga-pingga nak kata apa, yang aku pula buat confiden, tapi dalam hati tuhan saja yang tahu.. macam nak jerit jer.. MENDANYA PAK POLISI, KAWAN SAYA 'P' DIA DAH HABIS..TAPI LESEN TAK MATI LAGI!!!!!!!!!!!!!!!

Nasib ada pelekat STAFF Karangkraf kat kereta Tasha.. dilepaskan tanpa banyak tasnya sebab kereta makin banyak dibelakang....

SYUKUR!!!!!

Kemudian, kami pulang dengan penuh kegelabahan, dan bila sudah sampai di rumah.. LEGA!!

21 febuari 2009 yang cukup memberikan pelbagai pengalaman berbeza!!

Friday, February 20, 2009

SLUMDOG MILLIONAIRE!


Filem yang sangat menarik untuk ditonton sebenarnya. Mulanya aku ingat filem ini adalah filem inggeris. Beriya-iya kawan aku eddy mengajak aku menonton filem ini, walhal aku sedang merengek-rengek untuk menonton lagi filem Geng-Upin Ipin..
Atas sebab musabab yang dapat diterima akal, aku yang kembali waras ketika itu, memilih filem ini menjadi pilihan. Baru aku tahu bahwa filem ini adalah filem yang dishoot di India, tapi banyak mengadaptasikan bahasa inggeris, dan telah tercalon untuk 10 anugerah Oscar!
Seperti filem hindustan lain, ianya mengambarkan kehidupan daif seorang kanak-kanak yang membesar menjadi jutawan melalui peraduan-Who Wants To Be A Millionaire! Tapi cukup dengan elemen yang membina..maaf, tiada lagu2 yang bertukar scene 15-20 kali dalam filem ini..
Mengambil pengalaman dalam hidup, semua jawapan dapat dijawab dengan betul dan menghadiahkan gelaran jutawan kepada pendokong watak utama...JAMAL..
Jadi, ambil masa dan tonton filem ini.

Thursday, February 19, 2009

BANYAKNYA CUTI

Bulan ni aja 10 hari aku dapat cuti.. dan dalam 10 hari ini, aku sedekahkan satu untuk melelaksanakan tanggungjawab aku.

Kenapa 10 hari, entahlah. Mungkin En.Ara bermurah hati carry foward 2 hari dari cuti bulan lalu untuk dinikmati pada bulan ini.

Sepanjang bulan ini jaglah aku banyak bebelanja untuk keluar bersuka ria bersama rakan. Meski aku sedar bahawa wang banyak aku belanjakan tapi aku puas kerana ianya dibelanjakan untuk bersama rakan2 ku yang aku sayangi, dan diri aku untuk bergumbira selepas penat bekerja.

Meski kadang aku terasa cuti ini adalah sangat memboringkan, kehadiran rakan yang sering menjadi peneman kala 'free' membuatkan cuti aku teidak pergi tak berisi. Ada saja benda yang aku hendak lakukan.

Dan esok aku cuti lagi.. untuk 2 hari.

Esok aku sudah ada rancangan, begitu juga untuk hari lusa.

Esok aku akan keluar ke Shah Alam, melakukan kerja bangang, singgah di rumah Tan Sri Onn Ismail yang temuramah petang tadi. Aku tertinggal beg aku. Memang tiada apa yang epnting melainkan Hp aku yang paling aku saynagi--Motorola L6.

Kebetulan tadi aku menelefon Ema untuk meminta nom Eja.. dan perbualan bersambung hingga akhirnya aku mengajak dia join , aku, Tasha dan Eddy. Dah lama tak berkongsi cerita, pasti ada benda yang dianyam ketupat.

Dan bagi 21 haribulan, seperti yang aku sudah janjikan dengan sang asik2 di MIIM, aku akan menjadi Emcee bagi program MIIM Carnival. Masa yang aku tunggu2 sebenarnya. Biar masa yang menjadi pencetus cerita apa yang aku inginkan sebenarnya. Tidak mahu aku dedahkan secar bulat-bulat disini.

Dan hujung bulan ini, tiga hari serentak Pun sudah ada pengisian. Aku akan menghadiri Viva pelajar DIJ. Menjadi Emcee lagi.. kesian mereka.. meminta aku menajdi Emcee beria-ia..hendak dikata tidak mahu, tidak sampai hati.. tapi tak perlah.. junior punya pasal.. bolehkan aja.

Bulan depan, mungkin aku tidak setenang ini.
Pelbagai program dalam senarai untuk diisi.. apa?

Nanti aku akan catatkan satu perstau jika punya ruang masa..

Sekian..

Wednesday, February 18, 2009

PERHATIAN!!!

Ada beberapa entry yang saya post hari ini, atas sebab kelapangan dan kerajinan. Jadi, tong baca dan ambil input, terutamanya tentang Earth World dan MIIM Carnival.

Sangat penting buat DUNIA, dan MIIM sebenarnya.

Dan tolong sebarkan maklumat dari kedua-dua post tersebut!

MIIM CARNIVAL DUDE!


ATTENTION!

Ladies and Gentlemen..MIIM Carnival is back!!

PLACE : ASTAKA,TAMAN TASIK TITIWANGSA ,KL
DATE : 21 FEBRUARY 09
TIME : 9AM-5PM

This event organized by Malaysia Institute IntegrativeMedia (MIIM) College a.k.a Academy TV3.

MIIM's Carnival is giving a chances to Malaysian Youthwho has inspire dream to further their studies in MassCommunication such as Broadcasting, Media Studies, Multimedia, Corporate Communication and lots more.

We also into charity to help Gaza, Palestine after their suffering from world wars that killed thousands of victims especially children and woman.

This event includes Performance by Indie Bands- Gerhana Ska Cinta- Static Emily- Sharpshooter- Romancesa- Sinopsis- Manis- The Lipstik- Awan Band- Sparanormal-luckha-Street Dance-Capoeira-Skate Demonstration by Joe IpohGame Activities such as..-Wall Climbing- Zorbing-Street Soccer Competition-Nintendo Games-Lucky Draw and lots more..Campaign..-Blood Donation-Road Safety-Anti Drug-GAZA Fund RaisesCome and Join Us.

Support Our Event!"Your attendance,Our Good Grade!"

See You There Peeps! =)

IM JUST PROMOTING MY COLLAGE!!! --well, i still love MIIM...

EARTH HOUR



Bayangkan sebahagian besar Kota Kuala Lumpur bergelap dengan semua lampu utama ditutup selama satu jam. Sebuah kota yang besar dalam kegelapan sudah pasti akan menjadi buah mulut tentang apa yang sedang berlaku, dan kenapa ianya berlaku. Pada 28 Mac, Malaysia akan menyertai pergerakan dunia dalam usaha bersatu dengan 1000 bandar utama, dan penghuninya bagi menyokong program 'EARTH HOUR', dengan menutup lampu yang tidak memberikan kesan (jika ditutup) untuk satu jam, yang berlangsung secara serentak bermula jam 8.30 malam hingga 9.30 malam (waktu tempatan). Semuanya untuk menggerakkan suara menyokong kesatuan menghalang perubahan iklim dunia.

'Earth Hour' adalah inisiatif yang dimulakan World Wide Fund For Nature (WWF) di Sydney, Australia pada 2007. Tahun lalu, lebih 50 juta orang melintasi 35 negara mengambil bahagian dalam program sama. tahun ini, WWF menyasarkan 1 Billion orang, dari seluruh dunia-individu, kerajaan mahupun korporat bersatu meyahut seruan WWF ini.

Di Malaysia, WWF menyasarkan 5 juta individu, dan korporat akan tampil meyokong dan mengambil bahagian.

Salah sebuah bangunan yang menjadi perlambangan Malaysia, Menara Kuala Lumpur, dengan berbesar hati menyatakan kehendak dan sokongan bagi menyertai program ini dengan menyediakan ruang bagi melancarkan program serta menjadi sebahagian dari bangunan yang menutup lampunya.

Di samping itu, selebriti pelbagai peringkat dan industri juga bersama-sama menyertai dan memberikan sokongan kepada pergerakan WWF Malaysia ini. Antara selebriti yang tampil memberikan sokongan ini termasuk Zainal Abidin, Alex Yoong, Karamjit Singh, Stephanie Chai, Lina Teoh, Shebby Singh, Daphne Iking, Syarifah Amani, Sarimah, Sazzy Falak, Rina Omar, Aishah Sinclair, dan Lyn Lim. Selebriti ini akan akan mempromosikan usaha ini. Menariknya, Pengarah popular dengan idea menarik dan bernas, Yasmin Ahmad dilantik telah dilantik menjadi duta bagi Earth Hour ini.

Media dibawah Media Prima (rangkaian media terbesar), Astro, serta Kementerian penerangan-bersama BERNAMA TV, menyokong sepenuhnya projek ini.

Jadi TOLONG laksanakan tanggungjawab anda. Jadilah manusia yang prihatin. Buktikan dalam keadaan negara dilanda pelbagai spekulasi tentang perbezaan-perbezaan yang sedang di'highlight' media dunia tentang Malaysia--ini masa dan waktunya untuk kita buktikan bahawa kita BERSATU!

Ingat!

28 MAC, Jam 8.30 malam hingga 9.30 malam.. tutup lampu untuk menunjukkan anda ada suara!

Peranan anda amat dihargai.

Untuk maklumat lanjut layari--www.earthhour.org
P/S rakan2 yang membaca post ini, tolong forwardkan ke serata pelusuk negara untuk menyambut sokongan mereka dalam program ini..

Tuesday, February 17, 2009

WAYANG




Aku adalah makhluk yang sangat susah sebenarnya hendak keluar menonton wayang gambar di panggung...rasa malas sangat hendak membelanjaakan duit, masuk panggung, duduk ramai-ramia tengok cerita dengan ada makhluk yang akan buat macam-macam bunyi, dan aku akan sakit kepala apabila pulang.

Namun, sejak kebelakangan ini-pada bulan ini saja, aku sudah menonton 3 buah filem. Aku tak tahu kenapa ini terjadi, tapi ya, benar, iany7a terjadi. Pertama, mungkin diatas gesaan kawan-kawan aku, aku keluar dari kepongpong itu.

Filem pertama dalam bulan ini adalah Filem Brides War. Filem yang mengisahkan petengkaran dua orang rakan yang kebetulan tarikh perkahwinan mereka jatuh pada tarikh yang sama. Filem yang cukup dengan elemen kekeluargaan, persahabatan dan bagaimana dua orang rakan bertengkar dan kemudian bersatu semula.

Sangat menarik--aku tonton atas jemputan kawan aku, Eddy.

Pada hari yang sama, aku menonton Filem Pink Panther 2. AKu ingatkan Pink Panther akan muncul secera kerap, tapi aku tadak tahu yang ianya cerita yang melibatkan hanya watak manusia. Bodos! hahaha.. tapi aku sangat gembira menonton Filem itu yang ternyata lucu, lawak.. apatah lagi kemunculan Aishwarya Rai sebagai watak jahat. sesuatu yang tidak aku duga sebenarnya.

Dan yang terbaru, Filem tempatan, Upin & Ipin, pengembaraan geng bermula. Menarik. Aku sangat teruja untuk menonton wayang ini, dan akhirnya aku berjaya mencapai hasrat hati ku itu.. huhu..

Watak upin ipin yang ditambah dengan kehadiran kesemua rakan-rakan baru dalam satu siri pengembaraan yang sangat baru dan menarik memberikan kelainan dan kelebihan yang tidak terkata.

Penuh dengan fantasi dan dunia realiti kanak-kanak.. sesuatu yang tidak pernah aku gambarkan mampu dilakukan talent dari Malaysia.

So, aku berani kerap jari bahawa selepas ini, upin dan ipin mampu dijadikan sekual dan akan terus mengambit tontonan tidak kira, golongan atau bangsa penonton, apatah lagi dengan penampilan watak pelbagai bangsa dan pengunaan bahasa yang pelbagai mengikut kaum.

Tahniah Les Copaque!

Friday, February 13, 2009

MERINDUI...

Aku membaca bebrapa bait kata-kata masej yang dihantar oleh kalangan rakan-rakanku nun jauh di kampung. Sudah agak lama sebenarnya aku dan rakan-rakanku semasa di zaman persekolahan di SMK Methodist dan SMK Panglima Bukit Gantang berjumpa dan beramah mesra secara bersama beramai-ramai.

Paling akhir aku bertemu sebilangan rakanku adalah pada sambutan hari Deepavali tahun ini. Seperti kebiasaannya kehadiran dua kumpulan rakan, dari sekolah berbeza secara serentak sudah pasti menghalang aku untuk meluangkan cukup masa kepada kedua-dua kumpulan rakanku itu.

Arghhh.. sangat tidak memuaskan pertemuan yang singkat begitu. Apalagi rakan-rakanku dari SMK Methodit punya ramai kawan dari bangsa india dan Deepavali merupakan saat mereka bertemu dengan yang lain juga. Maka, aku kena terima bahawa aku tidak boleh menghakmilikkan mereka.

Dan, dalam ramai-ramai rakan aku, yang paling aku tersentuh adalah Nisa. Nisa sudah seribu kali mengajak aku menjejak resort dan cafe Anisani milik keluarganya di Bukit Tiga Ratus, kawasan riadah yang tidak berapa jauh dari Parit Buntar. Namun masalah yang sangat aku tidak dapat nafi adalah faktor masa. sampai ke hari ini sebenarnya aku tidak menunaikan janji aku selama lebih 2 tahun itu. Ampun Nisa.. ada masa aku akan, apsti hadir ke tapak rezeki anda.

Dan, bagi rakanku di 6 AM , semuanya aku rindui. Ramai yang sudah membawa diri.. menjelajah ke dunia luar parit buntar. Hanya segilintir yang masih setia disitu. Dan mereka inilah yang sebenarnya yang akan sentiasa hadir dikala aku pulang. Terima kasih.

Aku semakin merindui zaman persekolahan dan rakan-rakanku. Kelmarin, seorang yang baru aku kenali mengatakan aku kelihatan seperti berumur 26 tahun. Aku baru sedar bahawa aku nampak lebih matang dari usia aku.. ini tandanya aku perlu terus mencari kemana hala tuju aku dalam hidup ini.

Aku perlu terus mencari dan mencapai kegemilangan yang aku mahukan, dan aku mahu rakan2ku berkongsi kegembiraan ini.

Aku sangat merindui mereka dan aku sangat berharap aku dapat berjumpa, bercerita dan berjenaka dengan setiap seorang dari mereka.

:(

Thursday, February 12, 2009

BANGGA MELIHAT KEJAYAAN RAKANKU

Itulah perasaan aku ketika ini. Entah kenapa rasa bangga cukup membuak-buak melihat rakan-rakan yang sama-sama dahulu menuntut ilmu di MIIM kini sudah mampu untuk mendabik dada berbangga, bahawa masing-masing sudah diterima masuk ke duani media dan bukan kecil-kecil peranan yang dimainkan.

Biar aku mulakan dengan ZEKTI's dulu. Zul, sudah pun menjadi seorang pengacara yang dikenali di AWANI. Rezekinya cukup murah berbanding kami yang lain kerana, pada bulan kedua dia menjalani latihan industri (kalau tak silap), dah diberikan kepercayaan untuk menjadi sebahagian dari krew penerbitan WW. Bukan kecil budak peranan yang dimainkan, sebaliknya sebagai seorang moderator. Sebagai agen yang membincangkan setiap persoalan yang dilontarkan. Harus diakui, sebagai seorang lelaki, dan masih cetek ilmu dalam bidang pengacaraan, ZUL nampak kau dan banyak didominasi oleh Dang Suria. Tapi pagi tadi aku berkesempatan menonton lagi rancangan yang mebincangkan isu wanita itu, apabila dipasang dibilik berita Bernama TV. Zul sudah semakin bagus dari segi cara berkomunikasi dan keyakinan dalam membincangkan isu. Sangat menarik kerana mampu melontarkan idea yang secara peribadinya membuatkan aku kagum melihat perkembangan positif rakanku seorang ini.

Next is EDDY. Walaupun belum lagi memeroleh rezeki untuk menerima pekerjaan yang berkunjung tiba, tapi aku percaya rezekinya murah. Banyak tawaran yang berkunjung tiba, dan ada yang sudah memiutanya datang bekerja. Namun, mungkin rezeki belum menjadi miliknya, Eddy terpaksa menolak tawaran yang datang atas faktor lokasi dan keluarga. Tak apa Eddy, rezeki ada dimana-mana.

TASHA!
Perempuan yang seorang ini sudah semakin pening berada di Krangkraf, menjadi salah seorang wartawan yang di majalah popular 'REMAJA'. Katanya, rakan sekerja baru berhenti dan dia diamanahkan untuk memikul tanggungjawab bagi ruang kelolaan rakannya itu. Katanya, dia merasakan Batu Caves diatas kepalanya ketika ini. Mungkin ungkapan yang dirasakan paling sesuai untuk menggambarkan beban yang dipikul. Tetapi di mata aku, aku merasakan Tasha diberikan tanggungjawab itu atas kemampuannya. Dia mampu melakukannya jadi dia mendapat amanah. You can do it tasha.. Belive me and belive urself.

IDA!
Well, nothing much i have to say about her. She is just a Diva here in Bernama TV. Its a plesure to work with one of your best friend under one roof. Sekurang-kurangnya adalah tempat nak membebel dan bergurau senda dikala penat bekerja. Apa-apa pun, yang penting, she is still the best.. ha ha ha.

Itu cerita kami kumpulan ZEKTI's.

Ada lagi rakan lain, antaranya seperti Ema, Syaz, Fatin, Nabil, Eg, Jaja, Ganesan, serta kaum kerabat MIIM yang sudah selamat menempatkan diri dalam dunia media mahupun dunia korporat.

Satu kebanggan bila dapat melihat rakan kita dapat muncul di kaca TV, walaupun sekadar dalam sidanh media, menampakan yang mereka berjaya membentuk diri menjadi insan yang berguna walau berhadapan pelbagai masalah di peringkat pembelajaran.

Well, i hope ill have something more than this to talk about soon. who knows salah seorang berkahwin dengan kerabat diraja macam YM Tuanku Azrinaz. huhuhu... aminkan ajalah kan. Yang penting, siapa juga anda, dimana juga anda berada, jangan lupakan diri saya yang kerdil ini. Dalam masa sama, doakan saya mencapai kejayaan sama, dan jangan segan silu untuk menegur setiap cacat dan cela dalam pekerjaan mahupun kehidupan luar kerja. Jika terlihat saya semacam lupa diri, lupa daratan atau apa saja yang baik, tolong ingat2kan,tolong cuit2kan.

Semoga kita meniti kejayaan secara bersama.

:)

SEJAK KEBELAKANGAN INI

Sejak kebelakangan ini, aku semakin sibuk dengan kehidupan aku. Entah kenapa, ada saja perkara yang aku hendak lakukan. Jika dulu, aku ada saja alasan cuti aku banyak terbuang dengan aktiviti dirumah, tapi sekarang ini, aku sudah bijak merancang cuti aku.

Aku sudah tahu menguruskan waktu, dengan mengambil tahu bila aku akan bercuti dan aku merancang awal. Dulu, semasa aku mula-mula kerja, aku masih belum begitu faham cara kerja, jadual dan penjadualan kerja.

Memasuki bulan ketiga bekerja, semuanya sedang berjalan lancar, dan aku sudah punya masa untuk keluar setiap kali cuti bersama kawan. Tapi mungkin aktiviti itu juga akan berkurangan selepas ini kerana peneman kala cuti yang paling kerap, EDdy sudah pun mendapat tawaran kerja di sebuah syarikat terkenal, dengan penjawatan di dalam sebuah penerbitan majalah baru. Tempat kerjanya jauh. Maka, tidak ada banyak pilihan selepas ini.

Di tenmpat kerja pula, aku sudah tidak banyak melakukan special report yang memerlukan aku hadir di Office setiap kali cuti untuk melaksanakan tugasan yang terbengkalai. Dan bagi membolehkan masa aku terluang dengan lebih bijak, aku mahu melihat kembali kepada laporan-laporan khas yang boleh disumbang dan seterusnya membolehkan aku mejalankan kerja dengan 'smart'.

Anda ada Idea? tolong salurkan.. hehehe

Dari segi peribadi, aku semakin berisi. Aku banyak ditegur tentang perubahan pada fikizil aku ini. Aku sebenarnya tidak hairan kerana aku mudah kurus.. (Mintak2lah)!

So, sekarang ni, aku budget kalau berat aku melampau 58 kilo, baru aku akan kawal berat badan aku. Kerana kalau melampau jumlah berat yang dinyatakan, banyak masalah dari segi aktiviti harian yang aku dapat rasai. Antaranya seluar semakin ketat.. so, bagi mengelakkan dari terpaksa membeli seluar baru, aku akan ikhtiar untuk menguruskan badan.

Selain itu, amat penting untuk stay at the same weight coz i want to make sure its good for my health. Memandangkan kenaikan berat badan boleh menyumbang kepada kenaikan kadar penyakit...baik aku berhati2.

Selain itu, isu kolej banyak berkunjung tiba. Ramai juga kawan-kawan yang sudah mula bertanya-tanya tentang hari graduasi. Bukan soal majlis gilang gemilang yang menjadi persolan, apa yang dipersolakan adalah status diploma.. yang penting, perlu ada kelulusan dari MQA @ LAN.

Dan sebenar2nya tempoh yang aku tetapkan untuk mendapatkan sebarang maklumat berhubung hari tersebut aku belum peroleh dari pihak MIIM. So, kebarangkalian besar adalah aku akan melangkah ke kolej, dan bersua muka dengan pihak pengurusan untuk mengetahui tarikh tersebut. Well, kita tengok apa jawapan mereka.

Rakan2.. tunggu saja makluman berhubung isu tersebut ya! Sabar... saya akan tolong yang termampu (bagi yang mahukan pertolongan akulah, yang mana tak nak, aku pun tak heran) hahahaah!!!

Friday, February 6, 2009

PERAK LAH PERAK

Semuanya bermula bila 3 orang Ahli Dewan Undangan Negeri dari 2 buah Parti pembangkang melompat!

Bukan lompat si katak lompat tapi lompat jadi bebas.

Bila mereka menjadi bebas, maka siapa yang tidak pernah beruntung selama ini akan mencari untung.

Lebih menjadi untung bila dengan rela hatinya 3 orang ADUN ini bersetuju untuk memberikan kata sokongan kepada kalangan pemimpinan dari Barisan Nasional (BN).

Nah! Panaslah bontot orang di Pakatan pula. Panas lagi bontot Datuk Ir Nizar Jamaludin yang merasa jawatan sebagai ketua kerajaan negeri yang dikuasai pakatan itu selama hampir 11 bulan.

Helah ciptaan BN atau jerat pakatan makan tuan?

Siapa salah dalam soal ini?

Menjadi seorang yang sangat tidak menyokong mana-mana parti (kali ke 100 aku ulanginya~mungkin), aku hanya mampu ketawa Kui Kui Kui.. sebabnya?

Politik di Malaysia dan macam politik budak-budak. Tak tahu apa yang dikehendaki, dan asal ada didepan mata.. nak direbut-rebutnya. Tak pernah nak fikir apa implikasinya kepada rakyat, sebab mahunya, hanya kuasa.-ada kuasa ada segalanya.. bukan begitu??

Memikir kembali persoalan helah BN atau jerat makan tuan, aku sangat pasti ada kedua-duanya berlaku dalam isu ini.

BN sudah tentu akan mencuba apa jua cara untuk merampas semula sesuatu yang menjadi haknya..dan untuk itu, pelbagai helah yang akan dilakukan bagi melaksanakan hasratnya.

Dan bagi aku, Pakatan Rakyat seharusnya bergerak perlahan, dengan penuh sopan, menunggu mandat dari rakyat untuk menubuhkan kerajaan yang stabil.

Sabar itu kan sebahagian dari IMAN!

Kerana tidak sabarlah, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu mengambil alih tampuk pemerintahan dari BN seawal 16 September.. bagaimana? Semua tahu melalui lompat si katak lompat Ahli Parlimen.

Belum pun si Anwar dapat mendabik dada melaksanakan hasratnya, BN dah meniru cara. Hehe... Walaupun bukan dengan mengambil bekas ahli pakatan menjadi ahlinya, jadi bebas yang menyokong pun jadilah.. apa yang nak dikesalkan, kalau kuasa dalam gengaman....

Dahlah terlepas kerajaan negeri, derhaka pula yang diberi.

Sultan yang sangat aku sayang, Sultan Azlan Shah diperkotak katikkan Pakatan. Semalam Nizar kata, saya terima ketetapan Tuanku, hari ini saya sanggup derhaka.. sebagai seorang yang waras tanpa pengaruh ekstreme politik, jelas aku menolak untuk menyokong kenyataan ini.

BN bukan yang terbaik, namun, untuk menerima penderhaka dan lidah bercabang dua,rasanya bahaya!

Mungkin sebagai rakan dia seorang yang baik, mungkin sebagai pemimpin, dia seorang yang adil, tapi sebagai seorang yang dipimpin, jelas dia menolak perintah..perintah dari DYMM Paduka Sultan!

Apa yang pasti...

Ketidakmatangan politik ini tentu akan berterusan.. dan aku tidak lagi hairan.

Apa yang pasti, undi aku yang akan jadi penentu suatu hari nanti.

Biar aku dan yang lain membuat keputusan mengikut apa yang kami mahu..

Dan untuk itu, menarilah wahai ahli politik..menarilah. Jika salah rentak tarianmu, akan aku suarakan ketidakpuasan aku nanti.

Thursday, February 5, 2009

TYPO!

Harap maaf kepada kalangan pembaca setia blog saya ini kerana adanya kewujudan banyak kesan TYPO!

Sebenarnya, untuk makluman anda, kalau anda ternampak kesan-kesan typo di mana-mana post (dengan jumlah yang banyak), maka, maksudnya, saya sedang dalam keadaan sangat cepat--IN HURRY omputih cakap.

So, maafkan saya, dan cubalah baca dengan penuh rasa tenang dan sabar.

Harap, apa yang saya maksudkan, sampai dengan tepat dan mencapai matlamatnya!

PEACE!

Tuesday, February 3, 2009

DIKEJAR TAK DAPAT & BERKONGSI REZEKI

Aku sejak beberapa ketika memulakan tugas di Bernama TV, ramai yang memberikan aku kata semangat untuk menjadi seorang pembaca berita.

Hurm..

Sejujurnya bukan aku tiada minat, kerana aku percaya aku mahu untuk mencuba semua cabang dunia kewartawanan.

Namun, baru melangkah ke alam wartawan selama lebih 3-4 bulan, mengimpikan untuk menjadi seorang pembaca berita, bagi aku sangat ambitious.

Menjadi seorang pembaca berita bagi aku, bukan sekadar suka-suka. Kita perlu tahu lenggok, suara, semnagat dan emosi dalam menyampaikan sesuatu berita.

Kita perlu faham cara kerja seorang pembaca berita, dan untuk mehaminya, aku mahu cekap, bijak memahami kerjaya kewartawanan.

Aku tidak mahu megejar sesuatu yang tidak pasti lagi sama ada aku boleh dapat atau tidak, dan aku tidak mahu mencicirkan apa yang sedang aku kendong sdengan bahagia ketika ini.

Dan, bercerita tentang berkongsi rezeki... aku mahu mengurangkan keluar membuat tugasan luar daerah.

Bukan tidak mahu menrut perinta, tetapi mahu berkongsi rezeki yang berkunjung tiba.

Semua maklum, kalau keluar membuat tugasan luar daerah, maka akan 'masyuk'lah wangnya!

Jika aku menurut sahaja, dan peregi keluar sentiasa.. maka rezeki aku memang lah murah, tetapi pada masa yang sama orang lain tak dapat nak merasa.

So, aku nekad.. kalau perlu aku keluar.. tak ada pilihan, baru aku keluar.. kalau tidak, ada baiknya aku berkongsi rezeki yang datang itu dengan memberi laluan kepada rakan2 ku juga.

Harapnya.. impian aku menjadi.

Biar kita ramai kawan, jangan kita mengumpul lawan!

ALAHAI MIIM

Setelah sekian lama tidak membuka laman web rasmi MALAYSIA INSTITUE OF INTEGRATIVE MEDIA (MIIM), aku terfikir untuk melihat apa perkembangan terbarunya.
Aku membuka laman web tersebut dan, apa yang aku rasa adalah KECEWA!
Kenapa?
CE baru MIIM rupa-rupanya masih lalai dan tidak ingat apa janji beliau.
Sejak menjadi Timbalan CE di bangunan yang terpacak di atas bukit di seksyen 5, sehinggalah berhenti kemudian kembali semula ke MIIM yang bangunnya di Setiawangsa, Webbsidenya masih sama.
Masalahnya, kalau sama tak pe, ini data didalamnya pun masih ada yang tidak diupdate sejak lebih 2 tahun!

Apa nie?
Beb! cakap jer tak penting, BUKTIKAN!

Dibawah nie, antara gambar yang aku muatkan mengenai website MIIM.


Kat page ni, nama puan Seti Hamidah yang merupakan pegawai pemasaran yang dah berhenti lebih dua tahun masih wujud, dengan alamat MIIM di tapak lama.. nak menipu pelajar baru ke?--Bukan menuduh, sekadar mempersoal...

Mesej dari CE ni dah lama tak update. MR CE should make the words..bukan maintain what the previous CE said or wrote..

Ni yang diupdate..new map, boleh pulak!

This page is still the same since 3 years back WITHOUT any updates!

Monday, February 2, 2009

DIPERBODOHKAN DUA ADUN!

Ntah apa lagi perkataan yang lebih sesuai berbanding perkataan yang aku nyatakan diatas.. aku dan wartawan-wartawan dari sekian media masa yang menghadirkan diri di Sidang Akhbar dua orang ADUN PKR yang kononnnya mahu melompat parti lah apa lah.. huh!

Ini berita yang aku dan Kak Ros, selepas diedit Kak Ton, My Assigment Editor. Bacalah dan fahami apa yang terjadi. :-/

INTRO

Hilang lagi!

Itulah senario yang sesuai dikaitkandengan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Kerajaan pakatan Rakyat Perak yang GAGAL hadir pada sidang akhbar yang dijanjikan di sebuahhotel di KLIA dan Shah Alam.

Sebaliknya -- Kedua-dua ADUN tersebut yang digembar-gemburkan akan turut hadir pada dua sidang media berasingan, petang Isnin bagi menjawab segala isu berkaitan diri masing-masing --HANYA menghantar wakil mereka.

NARATION

Di Sepang -- sidang media yang sepatutnya dihadiri -- ADUN Behrang Jamaluddin Mat Radzi -- di sebuah hotel di KLIA, pada pukul 4 petang, bermula lebih awal dan berahir sebelum jam 4 petang.

Rata-rata media yang hadir pada sidang media tersebut nyata kecewa kerana seolah-olah dipermainkan.

Malah -- Adun tersebut hanya menghantar pegawai Khas, Firdaus Shaharuddin, yang memaklumkan bahawa Jamaluddin tidak dapat hadir, pada sidang media tersebut, kerana sakit.

SOT

YB tak dapat datang kerana tak sihat. Bukan menghilangkan diri, bukan dilarikan.
~FLASH~
Kita dah hantar MC kepada kerajaan negeri dan sepatutnya kerajaan negeri maklum tentang perkara ini.

NARATION

Dalam pada itu -- Firdaus turut mengedarkan kenyataan akhbar yang ditandatangani Jamaluddin, kepada media.

Dalam kenyataaan tersebut Jamaluddin menafikan menghantar surat mengosongkan kerusi DUN Behrang kepada Speaker Dewan Undangan Negeri Perak, V.Sivakumar, seperti dilapor sebelum ini.

Malah Jamaluddin berkata, laporan itu adalah tidak berasas kerana beliau tiada di Perak untuk mengesahkan surat itu seperti yang didakwa Sivakumar.

Kenyataan akhbar itu juga menyebut Jamaluddin bercuti sakit sejak Rabu lepas. Dengan itu tidak timbul soal beliau menghilangkan diri atau lompat parti.

Pegawai khasnya itu, kemudianya menjelaskan Exco Kerajaan Perak berkenaan MASIH anggota PKR dan sebarang tindakan lanjut berhubung tindakan Sivakumar akan dilakukan selepas perbincangan dengan peguam.

Sementara itu, sidang media yang disepatutnya di hadiri ADUN Changkat Jering, Mohd Osman Jailu HANYA diwakili Puzi Ghazali di sebuah hotel di Shah alam.

Menurut Puzi -- Adun tersebut akan 'timbul' dua atau tiga hari lagi. Sementara itu Mohd Osman dalam kenyataan medianya yang dibacakan Puzi, berharap pemimpin Pakatan rakyat, terutamanya PKR, MENGHENTIKANsebarang kenyataan yang berunsur tohmahan terhadapnya.

Puzi juga, berkata Mohd Osman tidak membuat sebarang laporan polis bagi menafikan perletakan jawatannya sebagai Adun.

Sunday, February 1, 2009

KONVO OH KONVO!

Dah habis cerita pasal zaman belajar, sekarang ni zaman kerja lah pulak kan.

Tapi, kalau pun dah selamat menempatkan diri didalam dunia media yang penuh cabaran ini, aku masih lagi perlukan menggengam segulung diploma yang aku bayar lebih dari 20 ribu ringgit untuk menamatkan pengajian untuknya.

Permasalahannya sekarang, pihak MIIM yang bertanggungjawab melaksanakan hari graduasi masih diam membisu seribu bahasa dikala bulan Febuari sudah berkunjung tiba. Apa yang sepatutnya kami, mantan pelajar semester Oktober 2005 ketika ini, perlu tahu adalah bila kami akan melalui hari graduasi?

Persoalan semakin kukuh kerana setiap tahun secara kelazimannya ia akan diadakan pada bulan Febuari atau Mac. Kenapa CE MIIM ini diam membisu?

Nak kena diserang, diterjah, disoal, diselidik, dipekik, dilolong oleh pelajar baru nak fikir ke?

Aku sudah panjangkan benda alah ini pada Timbalan Ketua Bahagian Akademik yang bertanggungjawab memberikan maklumat pasal isu ini, tapi masalahnya, dia sendiri tidak tahu bila Hari Graduasi akan diadakan.

Tak ada takwim tahunan ke MIIM ni???

Aku masih sedang menahan sabar menunggu.

Tapi MUNGKIN tahap kesabaran aku ini akan hilang pada bila-bila masa saja.

SABAR....SABAR.... Aish, belajar kat MIIM ni meskipun tak mampu nak bagi kebahagian sepenuhnya dari sudut kepuasan belajar, tapi dari sudut pahala menahan sabar, berbakul2 rasanya, dah terkumpul.

TIDAK SEDAP HATI

Entah kenapa, sejak pagi tadi jantung aku bagai berdenyut kuat, hati aku semacam tidak tenang. Nak dikata aku ada masalah, tidak.

Aku tak tahu hendak mengadu pada siapa. Ap yang aku lakukan adalah seperti biasa, sibukkan diri dengan tugasan.

Sampai masa ibuku pulang dari kerja, aku terus menelefon untuk mengambil tahu tentangnya. Sykur tidak ada apa yang berlaku, tetapi sama seperti aku.. ibuku juga tidak sedap hati dari pagi tadi. Mintak simpang harapnya.

Doakanlah yer!

:)