Translate

Total Pageviews

Sunday, January 23, 2011

99% pelaburan P Pinang didakwa usaha pusat
 
Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata 99 peratus pelaburan di Pulau Pinang adalah usaha kerajaan pusat, khususnya oleh kementerian itu.

Justeru kata beliau, kerajaan Pulau Pinang yang diteraju pakatan DAP-PKR-PAS itu tidak harus cepat 'mengambil kredit' di atas usaha orang lain dalam mempromosikan negeri tersebut sebagai destinasi pelaburan.

"Kita telah jangka bahawa mereka (kerajaan negeri) akan buat kenyataan seperti itu, tetapi percayalah bahawa pelaburan yang sampai ke Pulau Pinang itu bukan semuanya daripada negara-negara yang mereka lawati.

"Contohnya pelaburan daripada Taiwan, saya sendiri yang pergi ke sana untuk mengetuai misi mempromosi perdagangan dan pelaburan, dan saya yakin daripada hasil kerja-kerja kita itu ada pelabur dari sana akan datang berlabur di Pulau Pinang," katanya kepada pemberita di Sungai Petani.

Mukhriz yang ditemui selepas mengagihkan 250 kotak limau mandarin kepada peniaga di Pasar Taman Ria semalam diminta mengulas kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng bahawa peningkatan 465 peratus pelaburan di negeri itu tahun lepas mencerminkan keyakinan pelabur terhadap kepimpinan Pakatan Rakyat.

Mengulas lanjut, Mukhriz berkata kementeriannya tidak 'pilih kasih' dalam mempromosikan negeri-negeri di Malaysia kepada negara luar.

"Maknanya kita tidaklah hanya bercakap mengenai Iskandar (Malaysia) di Johor, Melaka, Pahang dan sebagainya sebaliknya kita buat kerja untuk semua negeri.

"Sudah tentu Pulau Pinang yang telah dibangunkan oleh kerajaan Barisan Nasional dahulu turut mendapat nikmat daripada usaha-usaha kita walaupun sekarang ini mereka di bawah pemerintahan DAP," katanya.

Pada Rabu lepas, Lim membuat kenyataan akhbar menyatakan Pulau Pinang berjaya menarik lebih RM12 bilion pelaburan pada 2010 berbanding RM2.165 bilion pada tahun sebelumnya.

Beliau berkata kenaikan lima kali ganda itu mencerminkan keyakinan pelabur terhadap dasar yang dilaksana kerajaan negeri bersandarkan tujuh faktor termasuk urus tadbir dan pimpinan berintegriti.

--Bernama
 
Pandangan aku--
Nampak kan? kedua-dua kerajaan pusat dan kerajaan negeri memerlukan hubungan yang rapat dalam membantu memperkasakan ekonomi negara. Tak kisahlah dipimpin kerajaan Bn ke Pakatan ke, yang penting, agenda memperhebatkan ekonomi penting.

Rasionalnya, memandangkan aku selalu juga buat liputan MITI, aku tahu yang banyak pelaburan luar ke sini dibawa hasil rundingan kementerian tersebut. Kalaupun kerajaan negeri ada membuat apa-apa rundingan, perlu dengan bantuan MITI. Itu yang aku tahu.

Jadi sepatutnya, dalam menyampaikan hasil kemasukkan pelaburan ke negeri Pulau Pinang, Guan Eng perlu secara terbuka menceritakan tentang bagaimana ianya diterima tanpa mengelapkan mana-mana bahagian cerita daripadanya.

Tiada salahnya menceritakan struktur pengurusan yang bijak kerjaan negeri menjadi antara tarikan tapi, kalau baba-bab lain dalam ini cerita digelapkan, maka iansudah menampakkan wujudnya sentimen politiking.
 
Sepatutnya, kerajaan, tidak kira persekutuan atau negeri, perlu faham apa itu pengurusan negeri, apa itu politik. 
 
Keyakinan perlu disangarkan, dengan tidak terus membutakan mata rakyat. Dunia tanpa sempadan pada hari ini mampu untuk membuka segala cerita yang ada, tanpa sebarang tapisan.
 
Justeru, amat bijak sekiranya langkah berpolitik dikurangkan dalam melaksanakan pentadbiran, kerna lambat laun, meski pengurusan anda sangat hebat, tetapi dihambat dengan cerita politiking yang melebih-lebih, mampu mengakibatkan pengundi (rakyat) jemu dan memilih untuk 'bertenang' dengan memilih pihak yang satu lagi.
 
Ini sekadar pandangan peribadi. Sekian. :) 

No comments: